Monday, 20 March 2017

CIKGU KELAS HUJUNG

Setiap tahun, bila dapat jadual waktu untuk sesi persekolahan seterusnya, semua cikgu pasti tertanya-tanya apakah kelas yang bakal diajar. Paling penting lagi, siapakah murid-murid saya?
Saya tak perlu agak. Kebarangkalian saya mendapat kelas hujung iaitu kelas dalam susunan yang terakhir dalam setiap tingkatan itu agak tinggi. Maklumlah tak ramai guru opsyen Bahasa Inggeris yang mengajar setiap tingkatan.. paling ramai pun 3 orang. Jika bukan A atau B, sudah tentunya saya.

Saya tak kisah mengajar kelas hujung. Saya hanya risau jikalau murid-murid dalam kelas itu terlalu ramai yang bermasalah dari segi disiplin. Ya laa, dah nama pun kelas terakhir dalam susunan.. tentunya kebanyakan murid tak mencapai tahap kecemerlangan akademik. Mungkin ada yang tidak boleh membaca dengan lancar. 
Perkara yang saya pasti, mereka kurang kasih sayang. Kurang perhatian keluarga. Mungkin juga dari keluarga bermasalah atau anak kepada ibu tunggal. 
Hadir ke sekolah dengan wang belanja Rm2-5 seorang; ada yang tanpa sarapan. Beg ringan sebab hanya beberapa buah buku yang digalas, pen hanya sebatang.Alat tulis lain? Huh.. tak macho la jika bawa pensel atau pemadam.

Setiap kali saya melangkah masuk ke kelas, saya cepat-cepat baca doa. Paling kurang pun dengan bismillah. 
Bukan sebab takut. Bukat sebab marah dan bosan. Tetapi sebab susah untuk menjangkakan apa yang akan berlaku dalam kelas semasa 2 waktu PdP bersama mereka. 

No comments:

Post a Comment